İçindekiler Listesi

Hipnoz tekniklerini bilen kişiler ve hipnoz uzmanları kişileri daha derin hipnoza sokabilmek için fizyolojinin etkisinden yararlanırlar. İnsanlar hergün sayısız defa transa girerler. Usta bir hipnotist, transın derinliğini hızlı artırmak için, günlük hayatta kişinin rahat transa girdiği pozisyonları yani bir nevi çapalı pozisyonları kendi yararına kullanır. Usta hipnotist dememin sebebi bu küçük gibi görünen detay hipnoz sırasında kişinin derin transa girme hızını kat kat artırıyor. Ancak yeterli tecrübesi olan kişilerin ya da uzman birisinden hipnoz eğitimi alan kişilerin sahip olabildiği bu detayı sizinle paylaşıyorum. Bu arada eğer gözden geçirmediyseniz “Hipnoz Nasıl Yapılır” serisinin diğer yazılarına da bir göz atın.

Hipnozda Fizyoloji Etkisi

Trans ve hipnoz durumunun yaşadığımız hayattan çok da uzak olmadığını sürekli söylüyorum. Çünkü aslında her gün uyanırken hipnotik trans halinden geçer ve öyle uyanırız. Aynı şekilde uyurken de bu durumdan geçeriz. Hipnoz çalışması yapmak isteyen kişiler uygulamayı yapacağı kişide bu durumları yaşamaya yakın bir fizyolojik etki uygulayabilirse daha hızlı bir şekilde hipnotik trans durumuna ulaşabilir. Bu bize doğal trans hallerini yapay olarak ortaya çıkartma şansı verir.

a. Hipnoz Teknikleri Uygularken Kişinin Beden Duruşu Nasıl Olmalı

Aslında ayakta da, oturtarak da, uzandırarak da hipnoz yapılabilir. Ama tabii ki ilk tercih kişinin uzanması yönünde olmalı. Çünkü transın vücut belirtilerinden en önemlisi kişinin diyafram nefesi alıyor olmasıdır. Bir kişi sırt üstü uzandığında ise vücudu otomatik olarak diyafram nefesi almaya başlar, böylece transa bir adım daha yaklaşılmış oluruz. Eğer kişinin uzanması mümkün değilse rahat bir pozisyonda oturması tercih edilir. Burada dikkat edilmesi gereken kişiyi rahatsız edecek herhangi bir öğe etrafta olmamalı. Bunun dışında eğer uygulanacak kişinin kolları bağlıysa ya da bacak bacak üstüne atmışsa bunları açması istenir. Bazı çevreler tarafından bu vücut pozisyonunun enerji akışını kestiği söylense de temel de bu vücut pozisyonu, savunma vücut dilidir. Savunma bir tetikte olma durumudur. Oysa hipnoz uzmanının istediği şey kişinin rahat olmasıdır. Savunma durumu ve rahatlık asla aynı anda olamaz. Kişi bu pozisyondayken ister istemez savunma içgüdüsüyle telkinlere karşı çıkacaktır.

b. Hipnoz İçin Nefes Çalışması | Hipnoz Eğitimi

Dünyaya geldiğimizi ilk aldığımız nefesle anlarız ve bu son nefese kadar devam eder. Nefes alıyorsanız yaşıyorsunuz demektir ama asıl soru “Doğru nefes alıyor musunuz?” Çünkü uzmanlar doğru nefes almanın bir çok faydasını sayarlar. Bunlardan bazıları:

– Daha kolay konsantre olmamızı sağlar

– Hafızayı güçlendirir

– Anlama, kavrama kabiliyetini artırır ve süreci hızlandırır

– Yaratıcılığı artırır

– Hızlı düşünmemizi sağlar

– Uykuyu düzene sokar, kalitesini artırır

– IQ seviyesini yükseltir

Tabii ki, Hipnoz uygulaması için de kişinin nefes alış veriş şekli önemlidir. Bu transı hızlandırabilecek bir detaydır. Bir insan fiziksel olarak rahatlamaya başlarsa nefes alış verişi de rahatlamaya başlar ve bunun tersi de mümkündür; eğer ki kişi derin ve rahat nefesler almaya başlarsa bir süre sonra bedeni de rahatlayacaktır. Bizim en sık kullandığımız ve kişinin transa geçmesini en çok hızlandıran nefes aldırma rutini ise 4-6-8 nefesidir.

hipnoz eğitimi

4-6-8 Nefesi Nedir? Nasıl Yapılır?

Bu nefes alma tekniğine ” rahatlatıcı Nefes” denir ve uygulayan kişinin 1 dakika içinde sakinleşmeye başladığını gözleyebilirsiniz. Meditasyon, yoga, pilates gibi rahatlamaya dayalı egzersizlerde de sık kullanılan bu nefes alma tekniği aslında “hipnoz nasıl yapılır?” sorusuna da cevap verir. Çünkü kişiyi transa almak için sadece bu nefes tekniği bile kullanılabilir. Ayrıca bu tekniği kendi kendinize gerildiğiniz, heyecanlandığınız durumlarda, uykuya dalamadığınızda veya oto-hipnoz yapmak istediğinizde de kullanabilirsiniz. Hipnoz yaparken kullanmak için hipnoz uygulanacak kişiye bu egzersizin nasıl yapılacağını önce anlatmalı sonrasında da yapmasını istemelisiniz. Bu kadar yararlı olan bu tekniğin ise uygulaması çok basit:

İlk önce burnundan 4 saniye boyunca nefes almalı sonrasında bu nefesi 6 saniye boyunca tutmalı ardından da 8 saniyede ağzından vermelidir. bu süreci en az 3 kere tekrar etmesi gerekir.

Hipnoz uygulayıcısının ise kişiye bunu yaptırırken bir taraftan da kendisinin de yapması gerekir çünkü bu şekilde kendi zihnini danışanla aynı frekansa getirebilir ve uyumu artırır. Eğer hipnoz nasıl yapılır serisindeki diğer yazılara göz gezdirdiyseniz uyumun hipnoz eğitimi içinde ne kadar önemli bir yeri olduğunu biliyorsunuzdur.

Şimdi Arayın